There’s No Competition, Just Me. (Edition: Jay-Z vs. NaS)

Ahh Ja. Det gode gamle slang, den samme dejlige sætning:

I’m the best, even your mama knows my name” (My own Quote ;-))

Har Beef en positiv eller negativ effekt på de deltagende artister..?

Kan i huske i gamle dage hvor sådan noget som beefs var normale..? Standard..? En måde at bringe dit musik frem på, på en ekstrem hurtig måde..? Yea, det eksiterer stadig i dag, eftersom det er en del af Hip Hop at battle. Men slet ikke på samme niveau, som f.eks. 1980 – 2005  Du havde Big Daddy Kane, KRS-ONE, Ice Cube Vs. Common (Yea, DEN COMMON..!), 50 Cent vs. Ja Rule plus SINDSYG mange flere. Nu er det små sneak disses der bliver sendt ud. Men det er slet slet ikke i samme bold gade. Det spørgsmål der altid dukker op er typisk, om det gavner eller skader det Hip Hop at rappere disser, one liner, og kaster (bogstavelig talt) flasker efter hinanden. Der er jo en fin grænse imellem friendly competition, versus deadly competition. Desværre, som vi alle ved, har vi mistet 2 af de bedste rappere nogle sinde (The Notorious B.I.G & 2Pac) til noget der muligvis er mere en simpel beef. Men på den positive side, har vi så set de fedeste af de fedeste rhymes nogle sinde blive fyret af, netop fordi artister opper sig for at deres karrierer, såvel som deres ego skal overleve. Har Beef en positiv eller negativ effekt på de deltagende artister..? For at svare på det spørgsmål vil jeg introducerer 2 af de mest velkendte hip hop heads, som har battlet imod hinanden, og har i yderligere grad fået sin karrierer i søgelyset.

Læs mere efter jumpet….

Jay-Z vs. NaS – The Battle Of New York.

The Takeover (Jay-Z) vs. Ether (NaS)

1996 – 2005

Den her rap battle er til dags dato stadig en af de feeeeeedeste battles jeg noglesinde har været vidner til. Og jeg er laaaaangt fra den eneste der har det sådan.  Der er til dags dato stadig en masse tvivl om hvorfor & hvor det startede. Der nogle der mener at det kom af NaS & AZ skulle have været med på en sang der hedder “Bring It On” (Fra Jay-Z’s første album Reasonable Doubt), men de dukkede aldrig op til deres recording session. En ting er sikkert. Det ligger til hip hop at der battles.

Why did it start..?

Atmosfæren. Midten af 90’erne var ekstremt præget af battles, netop fordi, som tidligere nævnt, Biggie vs. 2Pac, og en strøm af andre beefs som havde hændt. Så det var slet ikke unaturligt at man så andre rappers som competition før en allieret. Hvis man er en Jay-Z fan kender man sangen “Dead Presidents” hvor Ski Beatz har samplet NaS sætning “I’m Out for presidents to represent me” (The World Is Yours, Illmatic 1994). Da Jay-Z havde udgivet sit første album Reasonable Doubt i 1996, havde han et show i New York, hvor han gerne vil have NaS til at joine ham på scenen, og rappe den populære sætning.

Da den her beef så fortsatte var der en slyng af sange som blev sendt ud. Memphis Bleek, en Roc-A-Fella artist, sagde nogle linjer til NaS’ , som hentydede til hans 2. Album han havde udgivet. NaS svarede tilbage med smarte bemærkninger. Men det er ikke det der det centrale i den her sammenhæng.

The Disses

The Takeover (Jay-Z)

“Four albums in ten years nigga? I can divide
That’s one every let’s say two, two of them shits was due
One was – NAHHH, the other was “Illmatic”
That’s a one hot album every ten year average”

Ether (NaS)

“Rockefeller died of AIDS, that was the end of his chapter
And that’s the guy y’all chose to name your company after?
“Foxy got you hot ‘cause you kept your face in her puss
What you think, you getting girls now ‘cause of your looks?
Ne-gro please”

Who wrote the strongest disses..?

Begge af de her disses er SINDSYGT smart skrevet..! Og hvis du er fan af dem begge og forstår hvad de hver især snakker om..? Ohh jesus, det gør det kun bedre. Jay-Z hiver fat i et bekymrende antal facts om NaS, fra en FANS perspektiv. Det alene gør hans diss brilliant og smart. Når en artist for så meget smit i hovedet, er det sjældent de kommer tilbage fra det. Men min favorit er helt helt helt klart, som mange New York’ere stemte på da de her 2 sange blev sat op imod hinanden,

ETHER..!!!!!

Den sang fik mig undervejs til at tænke: Hvornår stopper han..? Det er jo for meget det her..!!! Den vil ALTID blive husket som en af de bedste disses noglesinde, netop fordi han svarer ikke alene på mange af de ting Jay-Z siger i The takeover. Men også tager fat i RIGTIG mange af de spekulationer som folk havde på det givne tidspunkt om NaS og hans karrierer.

Ps. Jay-Z egen mor bad Jay-Z om at undskylde publicly, efter hun havde hørt disset “Super Ugly” hvor Jay-Z kommenterer en hvis situation imellem NaS daværende kæreste som han havde et barn med, og Jay-Z selv. “Left condoms in tha baby seat” og “Yes u was kissin my dick when u was kissin that bitch” er 2 få linjer ud fra Supa Ugly.

I Declare War/ Peace.

De 2 har ikke beef mere, og sluttede det officielt i 2005 i en stor koncert, hvor man troede Jay-Z skulle til at starte en ny beef med en række rappere. Men i stedet kom NaS ind og performede med ham. Se DET er en brilliant måde at slutte en beef på. ;-)

Havde Beefen en positiv eller negativ effekt på deres karrierer..?

Ekstrem positiv. ISÆR for NaS. På det her tidspunkt, var NaS meget meget kritiseret fra sit fald af solgte albums, selvom hans Nastradamus CD gik platinium (1 million solgte kopier). Så da han kom ud med Freestyles, Ether, og det ekstreeeemt brilliante album Stillmatic, var det ligesom at han blev genskabt. Ud med NaS “Escobar”, og ind med Nasty Nas fra illmatic dagene.

Meget blandet, men kommerciel succes boost blev det for Jay-Z. Jay-Z’s karrierer fløj på det tidspunkt. Han havde ekstrem god succes med sine singles fra The Blueprint, og hans daværende album Vol. 3: S. Carter, og Dynasty: La Familia albummet. MEN i blandt rapperer og fans fik han det yderst hårdt, netop fordi man mente at han havde tabt battlen. Han har endda lavet flere interviews hvor han fortæller hvor hårdt det har ramt hans omdømme at Ether blev dropped.
Men han solgte stadig millioner af plader efterfølgende, og gør det stadig.

De begge har stadig en genial karriere. Ingen af dem er forsvundet. De begge 2 laver brilliant hip hop musik. Kan man spørge efter mere..? NOPE..! I det her tilfælde er jeg meget meget glad for de beefede. For det fik virkede det bedste frem i dem begge 2, når det kom til MC’ing.

Beefen havde en positiv effekt på begges karrierer. ;-)

Tak for i vil læse med. ;-)

Yeeeee-uup..!

– Kwame

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?