SteezinMusic/Debat: Nik & Jay “Mod Solnedgangen” Vs Janteloven

Haters

Man må gerne hade dem (men jeg gør ikke) netop haters er der mange af, når man nævner Nik & Jay. Men det er de samme haters som står og fyrer den max af på danseguvlet, når DJ’en spiller “Lækker (Part 2). Jeg synes man må tage hatten af for alle de plader de har solgt i dette lille kolde land, taget i betragtning af, at de ikke rapper eller synger, men SNAKKER ?! over beats.

“Bare had mig, det gør mig mere berømt”

Kan huske i mine unge dage, da jeg gik på klub og hørte “Nik & Jay” i radioen & man altid troede de sang “Nigger Jay”, det var dér det hele startede. Fra 1.single af var de fremme i skoene, med sætninger som “bare had mig, det gør mig mere berømt” & “men jeg har en drink i hver hånd, så kan ikke holde dig i hånden” (lyder ligesom mig i byen LOL). Det tager mig tilbage til, at min gamle folkeskole lærer (Norman) der faktisk var deres nabo, fortalte mig at Niclas og Jannik var nogle unge fyre med masser af krudt i, som helt klart ville blive noget “stort”. Puha han havde ret! På dette tidspunkt gik der også rygter om, at de var vildt gode til at rappe og freestyle, noget man desværre aldrig har set (ku’ dog være fedt at høre dem spytte en freestyle).

Smadret den satans beskidte “Jantelov”

Det jeg bedst kan li’ ved Nik & Jay, er at de har smadret den satans beskidte “Jantelov”, som samtidig er en af de vigtigste love i Danmark. Lad mig give jer et eksempel: Spørg en person i Danmark hvad han tjener, selvom han tjener boxen vil han ikke fortælle dig det. Folket i DK har en mere ydmyg tilgang til tingene, og der tror jeg at janteloven spiller en rolle, sammen med opdragelsen self’.

Hvad er janteloven ?

Janteloven er en gammel lov som har været et utrolig vigtigt element i det danske samfund. Janteloven siger at man ikk skal tro man er noget, man skal ikk tro man er bedre end andre. Janteloven er både positiv og negativ efter min mening. Det positive ved den er at det sætter ligesom nogle bremseklodser for mennesket i landet men på den måde at mennesket handler mere ydmygt. Det gør at der er en reducering i forskelle på de forskellige klasser i samfundet. Den enkelte person føler på en eller anden måde at de ikke er bedre end deres nabo som måske ikk har de samme materialistiske ting. Den sørger for at ingen føler sig mindre værdig.

Man kan så diskutere om det er jantelovens skyld eller ren og skær værdier man får fra det private. Vil dog mene at det alligevel ligger på danskernes rygrad hva janteloven er, så selv om det kommer fra det private, er det nok bare  en tradition fra vores forfædre at videreføre den jantelov. Det negative ved janteloven er at selvom den i teorien er rigtig god, så har den lidt svært ved at holde i praksis. Det er list ligesom kommunismens ideologi. God i teorien men på grund af menneskers ego behov og “grådighed” har det svært ved at blive udført.

Danmark er et land med ytringsfrihed og hver mand er sin egen lykkes smed. Man arbejder hårdt for at opnå at få et liv med materielle goder som kan tilfredsstille vores behov længere oppe i behovspyramiden. Enhver der får succes i Danmark vil på et punkt gerne vise det. Ikke for at gøre sig selv bedre en andre, eller for direkte at prale, men simpelthen fordi man føler at det er en form for anerkendelse for det man har præsteret i sit liv.

Kan den fungere ?

Janteloven kan simpelthen ikke fungere i dagens Danmark. Ihvertfald ikk 100 %. Ytringsfriheden og den regering vi nu har, gør at de modsiger hinanden. Man skal have lov til at ytre sig om hva man vil, men janteloven lægger begrænsninger for hva du ikk kan råbe højt om. Regeringen styre landet på en sådan måde at nogle er i stand til at tjene mere end andre. Menneskets natur gør det at man gerne vil vise sin succes i form af store ejendomme og køretøjer. Janteloven lægger en begrænsning for det. Da man ikk skal blære sig med det man har.

Nik og Jay er eksemplariskes med det med at bryde den gamle jantelov. Deres beklædning, opførsel, mentalitet i det hele taget, giver udtryk for at når man opnår succes så har man også ret til at vise det på trods af at der i samfundet findes mennesker som ikke har de samme værdier. Men de gør det på en måde som er i orden for befolkningen. De gør det ikke for at nedgøre andre men netop fordi de bor i et samfund som giver individet lov til at være sig selv. I deres tekster kan man tit høre om hvordan de vil forkæle damer med dyre ting, og få hende til at glemme billigere ting. Men samtidig med at de gør det, synger de jo også om en masse andre ting de vil give hende som andre har muligheden for også. Så det er bare et spørgsmål om at man giver lov til også at være forskellig.

Jeg synes også Nik & Jay har været med til at gøre det “ok/acceptabelt” at tage noget nyt dope tøj på, også derefter syntes at man ser super frisk og lækker ud med det outfit man nu har taget på. For der er nemlig mange mennesker i Danmark der ikke kan li’ at høre på folk der roser sig selv, personligt synes jeg det er ok at rose sig selv, så længe det er noget der passer :P

Medier og skandale historier

Btw vil jeg rigtig gerne rose Nik & Jay for at være sindsyge gode til at holde sig fra medierne, med skandale histiorier og andet gøjl, især når man tænker på deres karakter, udtagelser i sange, og tilgang til branchen. Har de mon betalt sig fra det ?! :P Kan i hvert fald ikke huske en eneste skandale historie med dem.. Wierd :S

Ny single og nyt album

Deres nye single “Mod Solnedgangen” der ligger nummer 1 på iTunes, er en udmærket stille og rolig sang, som helt klart er den type af tracks som vokser på en med tiden. Er især vild med produktionen, og det kunne ha’ været fedt at høre Wiz Khalifa sætte sit jhu præg på over beatet. I hvert fald kan man helt klart høre at de er blevet ældre og meget mere modne.

Det var så det jeg havde at sige om janteloven og Nik & Jay, som snart er ude med nyt album “Engle eller Dæmoner”. Husk at købe det ;)

Kom meget gerne med din mening omkring dette indlæg.

4 Readers Commented

Join discussion
 1. Pingback: DDSteezin 25 mar, 2011

  @nikandjay Vs. Janteloven ?! Har de smadret janteloven ? læs mere på linket: http://t.co/tssAe8U RT Please

 2. Gaga on 25/03/2011

  Åh! Jeg er SÅ træt af at blive kategoriseret som HATEEER fordi jeg åbenbart kræver mere af musikere for at ku respektere deres værk idet mindste. Synes de er PLATTE og har en WACK stil og flow.. Deres tektser er SÅ forudsigelig og mine ører bløder hver gang jeg hører dem. At de så har formået at tjene kassen, skal de ha ros for (Og dog*) – Jeg mener,1-Jeg ville gerne ha de penge – dog ik for enhver pris. 2- Der kræves jo ikke så meget af musikken idag (desværre)

  *Da de var ‘på vej op’ hørte jeg også gennem bekendte at de var ret vilde i undergrunden og til at freestyle. Hvorfor vi mon ikke har hørt noget fra den side af dem? Hvor kan de lave penge? Og ik mindst hvordan? Som så mange andre gælder det, like it or not – om at sælge lidt ud af sig selv for at ku sælge sig selv! Lad os nu bare kalde en spade for en spade. Okay første single, første album endda som maaange andre før dem- Ja selv de største – Men keep on keepin on? Fordi du har fundet ud af fidusen er at appellere til den samme fanskare/aldersgruppe som altid vil være et flertal af pre-teens og teenagere??

  Men derfra og så at kalde MIG, Gaga – en hater, hmm… I min optik og opvækst som true musiclover her især rap hvor haters altid har eksisteret – og en hater altid været én der havde dirkekte ONDT I RØVEN over det den pågældende ‘artist’ havde gang i – uden at ku argumentere for det. Heraf sætningen ‘U just hate me cuz U ain’t me’ Derfor reagerer jeg kraftigt på ordets åbenbare betydning idag. For nej, jeg hader dem ikke fordi jeg ikke er i deres sko, jeg kan simpelthen bare ikke klare hverken synet eller lyden!To voksne mænd der tér sig som DIVAER uden at ha noget at ha det i! Igen HVEM er de!!? Folk med større karriere som de kun kan drømme sig til har langt mere ydmyghed end de to. At man kan synge med på deres bull er en helt anden sag, det er jo ikke ligefrem de mest kompliverede tekster, right? Jeg kræver bare mere af min musik for at ku respektere kunstneren og det han/hun laver og står for.

  Og ja jeg bruger nok også janteloven lidt mod N&J – selvom den lov i bund og grund kan skide mig et stykke – når jeg tænker ‘Hvem faen tror I, I er?!’ – Deres stuck up attituder skinder igennem dem og det er lige meget om de står og får ros af en journalist/fan/whatver – De tager det med sådan en overlegenhed, ligesom om – ‘Arh men det ved vi jo godt, bare sig det igen og igen’ – Om de på arbejde eller står og er morgengrimme søndag morgen i bageren.

 3. Emileide22 on 26/03/2011

  Ærligt, jeg er det mest modsatte af det som man kan kategorisere som en “Hater”… Jeg efterlever sætningen “Dont’ hate, congratulate” til det yderste og jeg har aldrig reddet med på den der “hadebølge” som der har været imod de to knægte…
  Men det skal bestemt samtidig siges at jeg har bestemt ikke været fan nogensinde heller… Jeg synes drengene har haft en nem vej til guldet, men igen, hver mand sin “hustle” og man kan jo kun tage hatten af, for at de ramte jackpot med deres projekt, på så kort tid og med så overfladisk materiale…

  Men i forhold til deres nye nummer vil jeg til sidst sige at hvis “mod solnedgangen” og det stilleje er deres nye tema og de netop ikke længere har tænkt sig at være de højest råbende i klassen, med deres “hullahop-musik” og børne-rim, så kunne jeg klart gå hen og blive det man kunne betegne som en fan…
  For stilen som de ligger op til i “mod solnedgangen” er innovativ og selvransagelig, på den danske musikscene…

  Jeg ser klart frem til at se mere fra drengene… Thump’s up for det første skud på stammen, godt chillern #…

  Emil Eide…

 4. Pingback: MusicVideo: Nik & Jay “Mod Solnedgangen” | DrozDailySteezin.Dk 28 mar, 2011

  […] Læs mit indlæg – Nik & Jay Vs. Janteloven […]

HAVE SOMETHING TO SAY?