ArtistPage: Lupe Fiasco

Ligesom Kwame er fan af Talib Kweli, ligesom Drux er fan af Fabolous og J. Cole, ligesom Flamgaard er fan af Drake og Wiz Khalifa, er jeg stor stor fan af Jay-Z og herren på billedet. Lupe Fiasco er navnet, og i kender ham sikkert fra sange som “Kick, Push”, “Hip-Hop Saved My Life” og “The Show Goes On”. Det skal siges at bag denne rapper gemmer der sig en utrolig sympatisk og talentfuld personlighed, som stort set har en mening omkring alt og alle.

Læs mere efter jumpet..

Lupe startede sin rapkarriere i gruppen Da Pak, som havde en typisk gangster-inspireret lyd, og Lupe har heller ikke lagt skjul på at han specielt var fascineret af Spice 1 og Ice Cube i sine unge dage, som jo er nogle af gangster rappens helt store personligheder. Gruppen underskrev sandeligt også en kontrakt med Epic Records, hvilket dog ikke rakte specielt langt da Lupe hurtigt indså at rappe om kokain, pistoler og kvinder ikke lå i hans natur. Lu følte sig nemlig som en hykler og fandt hurtigt ud af, at hans kærlighed faktisk lå i den lyriske side af hip-hop, og begyndte at fange interesse i artister som Nas og Jay-Z.

Senere hen skrev Lu så en solokontrakt med pladeselskabet Arista, hvilket var endnu en kortvarig oplevelse, da den daværende CEO L.A. Reid blev fyret. Under sit ophold hos Arista fik han mødt en meget respekteret herre nemlig daværende Def Jam præsident Jay-Z, som mange gange har udtalt at Lupe er et frisk pust og er en man virkeligt skal holde øje med. Jigga har endda været ude at pointere, at rent lyrisk er  der ikke nogle MC’er derude der kan stille op mod Lu og at rapperen fra Chicago minder om ham selv i hans unge dage. Store ord fra en en stor herre. Hov hjalp Lu på vej, og var en faktor for at han blev signet til Atlantic Records.

I denne tid var Lu også utroligt engageret, og udgav bl.a. diverse mixtapes som “Fahrenheit”-serien til trods for at han arbejdede på sit debutalbum. Her udgav han bl.a. sange med dybe politiske budsskaber som “Conflict Diamonds” og “Muhammad Walks” over 2 Kanye West klassikere som overraskende nok fangede ‘Yeezy’s opmærksomhed, hvilket medførte at han inviterede Lupe på tracket “Touch The Sky” fra hans sophomore “Late Registration”.

Lupe Fiasco “Conflict Diamonds”
24 24-Lupe Fiasco-Conflict Diamonds

Udover de 2 nævnte sange udgav han også tracks som “Switch” (Lyrics), “Twillight Zone” (Lyrics) og “Failure” (Lyrics) som allesammen er utroligt kreative samt fantasifulde tracks, og kræver en hvis form for interlekt før man kan levere noget af den standard. Disse tracks åbnede også øjnene op for folk, og viste at hip-hop har fået et nyt frisk pust ved navn Lupe Fiasco, da hele hans image, karisma, originalitet og swag aldrig er blevet set før.

Hvis man kan erindre, havde Lu faktisk en buzz kørende samtidigt med Papoose som jo var den mest populære på mixtape scenen på daværende tidspunkt. Det endte dog i modsætning til Lu aldrig med noget debutalbum fra den ellers ret så poplulære Brooklyn-rapper. De 2 rappere var også en del af BET’s traditionelle cypher til BET Awards som bliver holdt årligt. Det virkede dog som om at hverken Papoose eller den tredje deltager Styles P forstod noget af de bars som Lupe leverede.

Efter at have udgivet sit længeventede debutalbum “Food & Liquor” i 2006, gjorde han sig klar til at tage på tourné i Europa, hvor han lørdag d. 7. oktober gæstede Rust i Købehavn. Jeg tøvede ikke et sekund da jeg fik nyheden at vide og købte straks min billet.

Billetten som man kan se på billedet kostede 130 kr., og det viste sig at komme til at blive en af de bedste koncerter jeg har oplevet til trods for at det blev holdt på et lille venue som Rust. På daværende tidspunkt var Lupe heller ikke i nærheden af et stjernestatus, så hverken venuet eller de fremmødte spillede en væsentlig rolle.

Koncertens varighed var ca. 1 times tid, og den time er en af de bedste i mit liv. Selvom jeg stod helt foran, kunne man mærke hvor personlig Lu formåede at blive over for de fremmødte fans og hvilken ydmyg person han i virkeligheden var. Hans sangvalg var også en god kombination af hans bedste mixtapes tracks og “Food & Liquor”. Da jeg stod lige ved siden af scenen lykkedes det mig at få fat i Lu’s manager og forhøre mig om et “meet and greet”. Jeg fik grønt lys, og fik sammen med en gruppe venner lov til at møde Lupe Fiasco, underskrevet vores albums/billetter, få taget et billede samt at få en snak med ham. Som man kan se på billedet nedenfor, har Lupe signeret mit “Food & Liquor” album med en dedikation til mig.

På daværende tidspunkt havde jeg et tøjmærke “Hidden Techniquez” også forkortet “HTZ” kørende med en gruppe venner, som desværre aldrig lykkedes os at få etableret på tøjmarkedet. Dog fik vi Lupe til at rock  en sample med vores karakteristiske ninja på, som man kan se på billedet nedenfor. Læg særligt mærke til min mufrid style på billedet.

Selve “Food & Liquor” fik kritisk anerkendelse, og blev af mange betraget som et af det 21 århundredes bedste hip-hop albums. Albummet solgte 81.000 eksemplarer første uge, og har indtil videre solgt over en halv million og dermed gået gold. Det er helt klart i min top 5 over bedste rap albums, da alt ved albummet, lige fra produktionerne, teksterne til koncepterne og leveringen sidder lige i skabet.

Her skal det siges at majoriteten på albummet er produceret af Lupe’s egene First & Fifteenth producere Soundtrakk og Prolyfic. Hvis man ikke skulle vide det, har Prolyfic faktisk produceret Jay-Z hit “What More Can I Say” på “The Black Album”. Her skal det også siges at sangen “Daydreamin'” med Jill Scott på hooket fra “Food & Liquor” også vandt en grammy for “Best Urban/Alternative Song” til 50th Grammy Awards.

Efter successen med sit debutalbum, blev det så tid til at udgive hans sophomore, nemlig “The Cool”. Albummet var godt sammensat, og fuldte et koncept som han havde kreeret på sine to sange “The Cool” og “He Say, She Say” fra “Food & Liquor”. Ligesom “Food & Liquor” bestod størstedelen af produktionerne af Lu’s egen producer Soundtrakk, og albummet debutterede sandeligt også som nr. 1 rap album på den amerikanske Billboard chart, og fastholdte den plads i 9 uger. “The Cool” har indtil videre en gold status for 500.000 solgte kopier, og solgte 143.407 første uge, hvilket alligevel er lidt over 60.000 plader flere end “Food & Liquor”.

Den 1. juni 2008 ramte Lupe for anden gang Skandinavien, og skulle optræde på “Kulturbolaget” i Malmö. Da jeg fik nyheden at vide tøvede jeg ikke endnu en gang, og tog turen med en gruppe venner over Øresundsbroen til Malmö for at opleve Lu for anden gang.

Da jeg stod i køen fik jeg øje på Lupe’s offcielle deejay DJ Simon Says, og ville forhøre mig om det ville være muligt for Lupe at underskrive et medbragt album, og evt. få et billede. Da han desværre var under tidspres lykkedes det ikke at få billedet med Lu, men fik stadigvæk til stor tilfredsstillelse mit album signeret og et billede med DJ Simon Says, som man kan se nedenfor. Denne gang var min stil ikke helt så mufrid heldigvis. Hans signering nåede dog aldrig at blive helt tør, så det blev smurt lidt ud.

Selve koncerten var okay, dog ikke i nærheden af hans koncert i København tilbage i 2006. En negativ ting ved denne optræden var at man kunne mærke at Lupe var gået en smule Hollywood, da han ikke rakte ud til publikum på samme måde og var meget mere selvoptaget. Dette er selvfølgelig forståeligt, da han har fået lidt status og dermed gerne vil vise sig selv. Det var dog ærgeligt set for en fans perspektiv som har fuldt ham siden dag et, og opleve en helt anden side af ham end den man ellers var vidne til tilbage i København.

Dette ændre dog ikke at han stadigvæk er en fænomenal kunstner, som formår at holde originalitet i sit musik. Her kan man selvfølgelig ikke komme udenom tracks som det Tribe Called Quest-inspirerede track “Paris, Tokyo”, “Superstar” med Matthew Santos, “Hi-Definition” med Snoop Dogg, “Dumb It Down”, “Streets On Fire” med Matthew Santos igen og til sidst “Hip-Hop Saved My Life” som er en historie baserede på Houston-rapperens Slim Thugs liv. Udover DJ Simon Says lykkedes det også at få et billede med Lupe’s manager Jason Salvador, det var dog efter koncerten.

Så hørte man ikke rigtigt til Lupe de næste 3 år, og planen var at Lu skulle udgive sit tredje og sidste album “LupE.N.D.”, men d. 8. marts 2011 smed Atlantic Records så Chicago-rapperens 3 album, “Lasers”, ud på gaderne. På albummet gæstede bl.a. John Legend, Trey Songz, Skylar Grey, MDMA og Sway. Rent produktionsmæssigt gæstede folk som Needlz, Alex Da Kid, Kane Beatz og King David som havde en essentiel rolle med tracks som “Letting Go”, “Beautiful Lasers”, “Coming Up” som er mine favoritter på albummet. Hans to første singler “The Show Goes On” og “Words I Never Said” har indtil nu har haft relativ stor success, og her skal det siges at “The Show Goes On” har opnået en certified platinum status.

“Lasers” som er et backronym for “Love Always Shines Everytime, Remember 2 Smile” skulle vise at blive utroligt kontroversielt, da mange fans blev skuffede over Lupe’s nye lyd på albummet. Ligesom B.o.B. og Wiz Khalifa skulle det vise sig have en poppet lyd og inspiration, hvilket mange af Lupe’s fans var utroligt utilfredse med. Selv Lupe har været ude at sige at han både elsker og hader albummet.

Her har han bl.a. udtalt at han elsker sangene, men hader processerne han har været igennem op til udgivelsen af albummet, da pladeselskabet har spillet en væsentlig rolle mht. sangvalg, tekster, beats mm. i modsætning til “Food & Liquor” og “The Cool” hvilket er Lupe’s egen blod, sved, tårer og kontrol.  Alt den negative kritik tog også hårdt på Lu, og han oplevede stor depression og havde til tider selvmordstanker. Lupe kom dog igennem alle disse hjerteskærende ting, og har kun oplevet blomstring siden. Albummet solgte 200.000 kopier første uge, hvilket er en eksponentiel stigning fra hans debutalbum “Food & Liquor”.

Det jeg rent faktisk vil med dette indlæg er at få folk til at åbne deres øjne op for Lupe Fiasco og hvilken usædvanlig artist han er. Han startede en helt ny trend i hip-hop, hvor han mixede fashion, vanvittigt ordspil, utilregnelige tekster, nørdet attitude og god karisma i et. Han er et frisk pust, som ændrede tilgangen til normal og stereotyp hip-hop og er praktisk taget fundamentet for en ny generation af rappere.

Lupe satte nemlig en trend for at være kreativ, anderledes og innovativ, som gjorde at der begyndte at komme nye rappere som hele tiden prøvede at skille sig ud fra det sædvanlige. Det der bare er forskellen er, at der kun er en Lupe og der ikke nogen der kan nærme sig ham rent lyrisk, stilmæssigt eller personlighedsmæssigt. Hans lyriske evner er ikke til at diskutere og han kan bogstaveligt talt slutte en hver rappers karriere, hvis han vil. Efter min mening er han helt sikkert i samme kategori som Jigga, Biggie og Slim Shady.

Lupe Fiasco “SLR”
Lupe Fiasco – SLR by Loobu

Lupe Fiasco “B.M.F.”
Lupe Fiasco – B.M.F (Building Minds Faster) by GidiCulture

Lyt til disse tracks, analysér dem og husk at uden en som Lupe Fiasco, ville der ikke være nogle af jeres yndlingsrappere som Kid Cudi, Big Sean, Wiz Khalifa, Drake, J. Cole, Tyga, B.o.B., Wale, Mickey Factz, Blu, Kendrick Lamar, Charles Hamilton og jeg kunne blive ved…

Shout outs til min homie Soufian for at have vist mig denne herre tilbage i tidernes morgen!

F-N-F U-P!

6 Readers Commented

Join discussion
 1. Pingback: DDSteezin 30 maj, 2011

  @Spolopblog @peterpta Noget til jer hiphop heads: http://t.co/O9KFs7I

 2. Nico Tobias Jensen on 30/05/2011

  L.A.S.E.R.S er nok det mest skuffende album for mig personligt nogensinde. Har ligesom Damian fulgt Lupe lige siden fahrenheit mixtape tiden.. Food and liquer er nok det mest lyttede album jeg ejer.

  OG JA Lupe er klart den bedste lyricist! og han har modet til og røre politiske følsomme emner.. Hvilket blot gør tracks som “Words i never said” bedre.

  Btw. Ved i hvorfor “Go to sleep” aldrig kom på L.A.S.E.R.S?

 3. tba / SPOL OP! on 31/05/2011

  Fedt med sådan en utrolig lang gennemgang af hele Lupe Fiascos karriere, jeg må indrømme jeg aldrig har været den store Lupe fan, da jeg ærlig talt synes han er lidt for selvcentreret og til tider virker direkte usympatisk. Jeg var dog helt vild med hans debut, hvor jeg også lige kan nævne, at det faktisk blev leaket næsten et helt år før tid. Det var det leak som var med til opbygge rigtig meget af hans buzz, og man endte med at lave store dele af albummet om, til stor utilfredshed for rigtig mange. 

  Nogle rygter siger, at selskabet leakede en ufærdig version med vilje for at se om Lupe fik god respons for hans stil, som på det tidspunkt var rimelig ny i forhold til hvad der ellers kom ud.

  peace t

 4. Abbas on 06/06/2011

  Det her er rigtig godt lavet! Det er bare så ærgeligt at Lupe ikke kommer til Danmark, det kunne være så så så fedt og så vild en oplevelse, nu da jeg har læst det her igennem har jeg fundet ud af at han har allerede været her for 5 år siden, jeg havde ellers troed lupe aldrig har været i Danmark, jeg håber han kommer igen!

  Mht. det med go to sleep, den kommer i hans nye album food and liqour 2

 5. Damian B on 07/06/2011

  Tak for responsen Abbas, SPOL OP! og Tobias!

 6. Kwame E on 16/06/2011

  Virkelig nice skrevet Damian. Altid nice med en deltaljeret gennemgang af hans karrierer :D ! 

HAVE SOMETHING TO SAY?